Csűröm-csavarom

Csűröm, csavarom, kis segítséggel haladunk tovább a blogban. Természetesen a történetem folytatódni fog, ahogy eddig is, most viszont szeretnék egy nagyszerű, segítőkész barátot, kollégát (Tamás) bemutatni, megszólítani. Ha a következőkben olvasható tudnivalók evidensek számodra, annak szívből örülök, viszont remélem, hogy azért új információval is tudunk szolgálni.

Az ismeretségünk úgy indult, hogy te kerestél meg engem. Ott és akkor miért gondoltad úgy, hogy dolgunk van/lesz egymással?

Bizony-bizony, valóban így indult. Azért kerestelek meg, mert megfogott egy jó pár gondolat, amit leírtál anno a Dr. Kollár Coaching oldalára. Ha jól emlékszem, az életről és a gyógyulásról szóltak. Azt gondoltam, szívesen megismerném coach-társamat, aki ilyet tud írni, gondolni.

Elég sok mindennel foglalkozol, ami szerintem nagyon izgalmas. Kérlek, röviden mutasd be magad, illetve a területeket, amikkel a mindennapokban kapcsolatba kerülsz.

Egy olyan életművész vagyok, aki a vászonra úgy tanít meg festeni, hogy nem kívülről viszed rá a festéket, hanem a képben belül segítek megtapasztalni az élet színárnyalatait, és segítek az ecsetvonások tökéletesítésében, hogy minél kreatívabb, önkifejezőbb legyen a festmény belülről kifelé tekintve. Ez az életművészet magában foglalja az intuitív motivációt, az életre nevelő képességet, a gyakorlatiasságot, a praktikumot.

Célom, hogy az embereket egyszerű, könnyen érthető és gyakorlatias módon tanítsam meg az élet és az egészség trükkjeire.

Diplomáimat gazdasági-élelmiszer mérnökként és dietetikusként szereztem. Üzleti és személyes coach, jóga-oktató, théta-healing és egyéb energiákkal alkotó, valamint egészségfejlesztő, illetve közepesen szarul barkácsoló vagyok.

Én lassan 1 éve írom a blogom, segítendő a sorstársakat, és utat mutatva azoknak, akik még időben vannak, hogy el tudják kerülni a nagy harcot. A leírtakat később könyv formájában is szeretném eljuttatni az emberekhez. Te hogyan állsz ezzel a kérdéssel? Szerteágazó munkásságod kapcsán gondolkodsz esetleg azon, hogy saját könyvet jelentessél meg?

Egy könyv sok mindent képes kifejezni, és az írójának egy nagyobb lélekrésze van belesűrítve, ezért nagyon értékes. Csomó munka, kitartás, fogalmakkal való játék a megírása: harc, megbékélés, megbocsájtás, tisztelet, hála és szeretet.

Természetesen gondolkodom rajta, és teszek is érte. Hamarosan eljön az idő, amikor a kötet elérhető lesz, de addig még egy nyár el fog telni. Ha minden jól megy, a karácsonyfa alá kerülhet a nagy mű, igen! 🙂

A félelem, a stressz köztudottan gyengíti az immunrendszert. Az emberek számára evidens, hogy ha immunerősítés, akkor például vitaminok, ám ez csak egy lehetőség a sok közül. Te, mint táplálkozással is foglalkozó szakember, mit javasolnál a belső védvonalunk megerősítése kapcsán?

Elsődlegesen azt, hogy fejben, de főleg szívben tegyük rendbe a dolgokat, egy kicsit csitítsuk le a hullámokat. Az elsődleges védvonal a szív környékén van. Itt generálódnak a hullámok, melyek elérik az agyat, a test bármely részét. Ez a mező (elektromágneses sinus ritmusok) felel a belső kémiánk egységéért, hormonokért. Tehát első a szívünk, érzelmeink helyére tétele.

Szeressük, tiszteljük és fogadjuk el magunkat. Az ember alapvetően ér-zelmi lény, csak a szer-etet bennünket, és ha egységben vagyunk, ha hiszünk önmagunkban, akkor egyesül az ego, a tudat alatti és a fölöttes én, és nem leszünk fél-elemben.

A táplálkozást és a mozgást együtt, elválaszthatatlan módon szükséges kezelni. Az immunrendszer egy fantasztikus adaptív, szerteágazó, több együttes sejt, szerv és szervrendszer közös gyermeke, melyet az érzelmek befolyásolnak.

Táplálkozás szempontjából a béta-glükánokat 1,3/1,6 D-Gluckan-ok melyet érdemes kiemelni. Valamint a megfelelő minőségű és mennyiségű bélbaktérium flórát, és az ahhoz szükséges inulint. C és D vitaminokat, illetve az összes E-vitamin vegyületet, alfa-, béta-, gamma- valamint delta tokofelorokat.

Fontos megemlíteni a zöld, piros, lila (kék) színű zöldségeket, a káposztaféléket és a tejsavas erjesztéses savanyúságokat. Kiemelkedő jelentősége van a zabpehelynek, úgy általában a gabonapelyheknek, valamint az olyan Omega-3 zsírsavaknak, melyek antioxidánssal vannak elegyítve.

Látható, hogy pont annyira bonyolult ez, mint amennyire az immunrendszer. A friss, tiszta levegő, a sok napsütés (!), a friss, tiszta víz és a mozgásban gazdag életmód teszi fel az i-re a pontot.

A lényeg az atipikus gyulladások megállítása, vissza szorítása a szervezetben.

Az utóbbi hónapokban a koronavírus körül forog az emberek élete. Váratlanul érkezett, és elég szépen átalakította a mindennapokat, legalábbis egy időre biztosan. A számos szakterület kapcsán, amikkel foglalkozol, milyen megküzdési stratégiákat tudnál javasolni az embereknek, legyen szó akár a járványról, akár a #MaradjOtthon mozgalomról?

Egyáltalán nem volt váratlan az érkezése! Már nagyjából a SARS-Co-V, a MERS, sőt az ebola járvány tucatnyi intő jelet küldött a szakembereknek. Ők jól is végezték a munkájukat, hiszen mindenki tudott mindenről, igen, a politikai döntéshozók is. A gyorsított klímaváltozás is súlyosan elősegítette a mostani állapotot.

A politikai rövidlátás, a profit és az anyagiak eposzi emelése vezetett ahhoz, hogy kicsússzon az irányítás az államok, és főleg a döntéshozók kezéből. Ez volt a cél, és ezt mindenki pontosan tudja ma. Nem véletlenül van ekkora média nyilvánossága a jelenségnek, tudatos a félelemkeltés is.

Na, de mit tehetünk?

Kiváló idő ez arra, hogy magunkba nézzünk. Vizsgáljuk meg, hogy jó úton vagyunk-e? Az életünknek van-e értelme? Ha nincsen, válasszunk valamit, ami boldoggá tesz. Ha van értelme, akkor pedig éljünk annak. Sok ember szívesen segít a másiknak, ez most jól bebizonyosodik. Ez egy kitűnő út.

Vizsgáljuk meg magunkat, azokat a paradigmákat, amelyek szerint éljük az életet. Majd találjunk egy külső objektív forrást, egy pontot, amit ha behozunk szokásként az életünkbe, akkor gyökeresen, szétrobbanóan fog az életünk átalakulni. Aki ezt most nem teszi meg, annak vége. Nem viccelek!

Vizsgáljuk meg, jó-e a párkapcsolatunk? Mindenre ad választ az élet. Minden kapcsolatunkat egyenként át tudjuk szőrözni, vizsgálni, tenni tudunk, vagy lezárni. Mélázni most nincs idő.

Tökéletesen egyetértek a #MaradjOtthon mozgalommal. Maradj otthon a fenekeden, majd gondold végig, hogyan tudod jobbá, élhetőbbé tenni most az életed, aztán cselekedj is, de rögtön! Ha nem teszed meg, akkor újra jön a válság. Addig marad minden, amíg nem változunk. Minden válság egy belső értékrend hiányát mutatja, illetve a félelem kivetülése, tehát projekció. Ha megoldjuk belül, kívül is meg fog oldódni a helyzet. Van, aki ezt érti. Aki nem, az néz most nehéz időszak elé.

Azt mondják, a betegség mint állapot egy intő jel, hogy változtatnia kellene az embernek. Akár egy rákos megbetegedés, akár egy komoly tüneteket produkáló koronavírusos fertőzés komolyan padlóra küldi az embert. A felálláshoz, a helyes útra való visszataláláshoz önmagunkban kevesek vagyunk, hiszen ha nem így lenne, nem kellett volna intő jelet kapnunk az élettől. Mit gondolsz, mikor és miként érdemes segítséget kérnie annak, aki már felismerte, hogy nem haladhat tovább azon az úton, amin eljutott a megbetegedésig?

Igen, pont ezt említettem az előző válaszaimban, hogy minden betegség egy projekció, kivetülése a félelmeknek, dühnek, negatív gondolatoknak. Soha nem késő, már mindenre láttam példát. Akkor jön el az idő – amennyiben nem vagyunk proaktívak, kreatívak, és úgy egyébként szorgalmasak –, ha már kezd problémaként megjelenni.

Az emberek alapból kényelmesek. Addig nincsen radikális paradigmaváltás, ameddig még elviselhető a saját bőrön a nyomor. Szerintem az a legjobb, ha szembenézünk a mostban a félelmekkel, fájdalmakkal, megbántásokkal, és azzal, hogy most mire vágyunk. Mi az, ami boldoggá tesz? Mikor érezhetem magam szeretettnek? A szeretet a kulcs, arra vágyunk.

Most van itt az ideje, ezekben a napokban, hetekben ezzel kell foglalkozni. Kérjük pszichológus, életvezetési coach, mentor, pszichiáter útmutatását.

Amikor kaptam a kezeléseket, átalakult, hogy mit tudok megenni, és mit nem. A húsok a mellőzendő kategóriába kerültek. Mondhatjuk-e azt, hogy ez szofisztikált formában utalás volt az élettől arra, hogy az embernek érdemes lenne visszafognia a húsfogyasztást?

Nagyon helyesen kerültek a mellőzendő kategóriába. Persze, hogy mondhatjuk. A hús emésztése elég sok bomlástermékkel jár, és nagyon hosszú az emésztési idő. Ez nemcsak energiát von el a testtől, hanem az immunrendszert is folytonos működésre kényszeríti. Nem a tőkehússal van a baj, hanem a sok vacak, feldolgozott, hőkezelt áruval. Tök mindegy, hogy szója, vagy E betű mentes. Lehetne folytatni, de erről majd talán a könyvemben értekezem…

A húsokhoz hasonlóan tejből, illetve tejtermékekből is sokat fogyaszt a modern ember. Nálam nagyon úgy néz ki, hogy a kemoterápia laktózérzékenységet alakított ki, de sokaknál komoly probléma ez az utóbbi időben. Nem lehet, hogy ez is egy intő jel az emberiség számára, hogy a tejfogyasztást mérsékelnie kell, vagy pedig fel kellene hagynia vele?

Nem is értem, hogy a XXI. században miért merül fel még ez a kérdés. Biológiailag és sejtélettanilag az 1 évesnél idősebb embereknek nem javasolt a tej és tejtermékek fogyasztása. Megnöveli az IGF szintet, ami hozzájárul a rákos sejtek megnövekedéséhez.

A magas IGF-szint kapcsolatot mutat a méhnyak-, a petefészek- és méhrákkal, a vastagbél-, a gyomor-, a nyelőcső-, a máj-, a hasnyálmirigy-, a vese-, a pajzsmirigy- és az agyrákkal. (Melnik 2000, Yu és Roham 2009)

A tejcukrot nem tudjuk lebontani, így cukorbetegség alakul ki, megnöveli a csontritkulás, az elhízás, valamint a szív és érrendszeri problémák előfordulását. Sorolja még? Szerintem felesleges.

AZ UHT, ESL techológiák esélyt sem adnak arra, hogy bármilyen épkézláb tápanyag legyen abban a tejben, vagy tejtermékben.

Tegyük fel, hogy valaki úgy dönt, felhagy a hús és a tejtermékek fogyasztásával, azaz szeretne áttérni a vegán étrendre. Számára elérhető megfelelő mennyiségű és minőségű szakirodalom, aminek segítségével meg tudja valósítani az átállást, vagy célszerűbb szakemberhez fordulnia?

Igen, elérhető kiváló szakirodalom, ám hangsúlyozom, hogy megfelelő dietetikus szakember segítsége nélkül hiánybetegségek alakulhatnak ki az áttérés után. Nagyon sok olyan kiegészítő elem (napi fizikai aktivitás, BMI, aktuális fiziológiai állapot, stb.) van a képletben, ami miatt szükségszerű a szakember bevonása.

Néhány kérdéskört érintettünk az előzőekben, ám lenne még számos, amit idővel célszerű lenne boncolgatni. Érdeklődöm hát, hogy nyitott lennél-e újabb kérdezz-felelek beszélgetésekre?

Persze, nagyon szívesen, keress meg bátran! Akár egy videó-interjúban is szívesen állok rendelkezésre.

Nagyon szépen köszönjük neked a segítséget, kedves Tamás! Nagyon vigyázz magadra! Millió puszi, s ölelés!

Végezetül, ha időd engedi, pillants rá Tamás Lelki egészség című YouTube videójára. 😉

Bökj a képre, és nézd meg a videót!