Alternatív terápiás módszerek, gyógymódok

A múlt heti bejegyzésben említést tettem arról, hogy összeszedek pár lehetőséget azzal kapcsolatban, hogy ha úgy érzed, megrekedt az életed, merre érdemes elindulnod. Már persze, ha szeretnél elindulni…

Egy kérdést viszont tisztázzunk: mennyire hiszel az alternatív terápiás módszerekben, gyógymódokban? Azért kérdem, mert először e vonalon írnék néhány lehetőséget, s utána haladunk tovább a másik irányba.

1.) Aromaterápia

A terápia lényege, hogy különböző, többnyire növényi eredetű illóolajat használnak. Kenőcsökkel, párologtatással, inhalálással kerülnek a szervezetbe a hatóanyagok, a bőrön illetve a nyálkahártyán keresztül.

2.) Agykontroll

A test ellazult állapotában, pozitív gondolatokat közvetítünk az agyunk felé. Ma már bizonyított tény, hogy képzeletünkkel hatni tudunk a testünkre, azon belül főleg az immunrendszerünkre. Például képessé válhatunk a depresszió, a pánikbetegség, a cukorbetegség, a mozgásszervi panaszok, illetve függőségek leküzdésére. 

3.) Akupresszúra

A már legalább 2000 éves hagyományos kínai orvoslás az egészség megőrzésére irányuló rendszer, és egyben önálló akadémiai tradíció is. Itt az életenergia (csí) akadálytalan áramlása a fontos. Akupunktúrával/akupresszúrával kezelhetnek akut és krónikus megbetegedéseket (beleértve a fertőző betegségeket is) gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

4.) Bach-virágterápia

A Bach-virágterápia, mint az öngyógyítás nagyszerű módszere segít neked megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. Egyszerű és mellékhatásoktól mentes, ezért a cseppek egyre több család házipatikájának állandó részét képezik. Sikere az egyszerűségében rejlik, egyszerű, praktikus, így használata a mindennapokban bármikor áldásos hatású. Kapcsolatteremtési problémákra, félelmekre, bizonytalanságra, önbizalomhiányra, s még sok minden másra is jó.

5.) Reiki

A reiki kézrátételes gyógyítás a chi-kunghoz hasonló energetikai gyógymód. Itt a terápia nem a légzésre vagy a mozgásra épül, hanem a kezeken keresztül továbbított energiára. Megtehetjük, hogy simogatjuk, megfogjuk egy szerettünk testrészét, mert a szeretet energiája is gyógyítóan hat.

A chi-kung néven ismert ősi kínai gyógymódnak már idáig is nagy figyelmet szentelt az orvostudomány. A módszer bizonyos mozgáselemekre épül, melyek segítik a chi (az univerzális életenergia) testben való áramlását, és a betegségeket okozó blokkok eltávolítását.

6.) Színterápia

A terápia nem egy a sok tudományosnak kikiáltott módszer közül. Kutatók valóban megerősítették, hogy milyen jót tesznek nekünk a színek. Már eleve a látás, a színek érzékelése is egy bonyolult fizikai és fiziológiai folyamat, az idegeken át az agyba kerülő információt (ebben az esetben a tónusokat) nemcsak egyszerű látványként fogjuk fel, hiszen a hangulatunkat is javítja, vagy éppen elrontja. A színek gyógyító erejét az alternatív gyógyászatban is használják, a fényterápia elemeivel összekötve.

7.) ThetaHealing

Az Amerikai Egyesült Államokból származó alternatív gyógyászati és terápiás módszer. A théta állapot segítségével könnyen és gyorsan beazonosíthatóak a kezelt személy tudatalattijának rejtett hiedelmei (fóbia, pszichoszomatikus tünetek). Gyors javulás tapasztalható meg a kliens közérzetében.

8.) Life Coach

Az életvezetési tanácsadó nem terápiás szemlélettel tud segíteni. A coach stratégiaalkotó, tervező szakember (például életvezetés, vezetői döntések előkészítése, tervezése.) A coaching a jelen megoldandó feladataira, és a jövőben megvalósuló megoldásokra koncentrál, nem pedig a múltra. Nagyon sokféle coach létezik: életvezetése, párkapcsolati, business, és így tovább.

9) Kineziológia

A kineziológia „mozgás azaz mozgástudomány”, az emberi és állati mozgás, teljesítmény és működés tanulmányozásának tudománya, amely alkalmazza a biomechanika, anatómia, fiziológia, pszichológia és idegtudomány eredményeit. Az 1960-as években George Goodheart dolgozta ki az izomtesztelésen alapuló stresszkezelési eljárást.

Mire is való az izomtesztelés? Amikor egy kineziológus izmot tesztel, akkor két dolgot figyel meg:

  1. idegrendszeri reakciókat
  2. energetikai reakciókat

Egy kijelentés elhangzásakor tesztelve az izmot választ kapunk arra, hogy a testünk miként reagál az adott ingerre. Amikor minden rendben van, az izom tartani fog. Amikor stressz van a rendszerben az adott ingerrel kapcsolatba, az izom lekapcsol.

Az izomerősség változás jelzi azt is, hogy testünk energetikai rendszerében valamilyen blokk, kiegyensúlyozatlanság, stressz található.

Az izomtesztelésre kineziológiai gyógyító rendszerek épültek fel. Magyarországon a legelterjedtebb One Brain kineziológia, Edu-kineziológia (azaz pedagógiai kineziológia), Touch for Health (gyógyító érintés).

Fontos megemlíteni, hogy a felsorolt 9 módszer komolyabb probléma esetén orvosi ellátás mellett kiegészítő terápiaként alkalmazható. Tehát nem a nyugati orvoslás helyettesítőjeként kell rájuk tekinteni.

Most pedig következzen a másik irány. Pár mondat arról, hogy melyik pszichológus mivel is foglalkozik.

1.) Okleveles pszichológus

Pszichológia MA diplomával rendelkezik. A találkozók, a beszélgetések alkalmával segíteni tud megküzdeni egy szakítással, alkalmazkodni egy új környezethez.

2.) Klinikai szakpszichológus

Általában súlyos problémák diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. (Súlyos depresszió, posztraumás stressz.)

3.) Pszichoterapeuta

Pszichológusi végzettséggel és klinikai szakpszichológiai szakvizsgával rendelkezik, majd elvégezte a kétéves pszichoterapeuta képzést. Célja a mélyen gyökerező probléma feltárása, klinikai esetek ellátására is jogosult.

4.) Pár és Családterapeuta

A pszichológusi diploma mellett pár és családterapeuta képzést is végzett. A családban meglévő problémák kezelésére törekszik, például nevelési problémák, házassági stressz.

Amit még szeretnék megjegyezni, nagyon sokféle segítő van. Az előbbi felsorolás csak tipp volt az induláshoz. Életeteket a saját döntéseitek mentén ti magatok irányítjátok…

A következő bejegyzésben újra haladunk tovább a történetemmel. Csodás napot kívánok!